De cele mai multe ori, atunci când simțim ceva, avem tendința să reacționăm sau să gândim în sensul în care simțim. De exemplu, dacă ne comparăm cu cineva și ne considerăm inferiori, apare o emoție negativă care ne convinge că „așa stau lucrurile cu adevărat”. Apoi, reacționăm în funcție de această stare, ca și cum nu ar mai exista altă variantă.
Totuși, creierul nostru emoțional uneori ne păcălește. E ca atunci când ne este foame și mâncăm din impuls, deși poate e vorba doar de o poftă nesănătoasă. Sau când ne este frică de ceva, dar în realitate interpretăm greșit un stimul.
În fiecare dintre noi există acest mecanism de interpretare personală a gesturilor, mimicii sau cuvintelor celorlalți. Dacă decodificăm greșit mesajul, reacționăm greșit, pentru că ne bazăm pe o interpretare eronată.
Aici intervine inteligența emoțională. Ea se referă la acea etapă intermediară în care conștientizăm ceea ce simțim și ne folosim de un discurs interior pentru a verifica dacă interpretarea inițială este corectă. În cazul exemplului nostru, era eronat să ne considerăm inferiori de la bun început.
Inteligența emoțională se dezvoltă în momentul în care începem să lucrăm cu noi înșine, să ne întrebăm dacă ceea ce simțim reflectă realitatea și, dacă da, să alegem reacția cea mai bună. Practic, în loc să reacționăm automat, ne dăm puțin timp să gândim.
Pe măsură ce exersăm acest proces, ne va fi mai ușor să înțelegem și reacțiile celor din jur. Vom putea interpreta corect expresiile faciale, tonul vocii și intențiile lor, reușind astfel să gestionăm mai bine relațiile. Dar primul pas este mereu la noi: să ne eliberăm de presiunile și interpretările iraționale, să ne liniștim mintea și să ne creăm o stimă de sine corectă, aliniată cu realitatea.
Dacă greșim, e important să ne dăm seama unde am greșit, să reparăm dacă putem, să regretăm doar atât cât e cazul, apoi să ne iertăm și să mergem mai departe.
Aceasta înseamnă, de fapt, inteligență emoțională: să ne cunoaștem emoțiile, să le punem sub semnul întrebării și să alegem reacția cea mai sănătoasă pentru noi.
Prin dezvoltare personală învățăm cum să ne dezvoltăm stima de sine, să gestionăm emoțiile în mod echilibrat și să construim relații armonioase cu cei din jur, astfel încât să ne putem trăi viața mai conștient și împlinit.